Winiarka – wygoda i smak

Dobre wino wymaga odpowiedniego potraktowania. A to oznacza przechowywanie w warunkach, które pozwolą zachować jego bukiet i aromat przez jak najdłuższy czas. Niewiele osób może pozwolić sobie na taki luksus jak specjalna piwniczka wyposażona w beczki wykonane z określonego rodzaju drewna. To rozwiązanie wymagające ogromnych nakładów finansowych, a także specjalistycznej wiedzy. Ktoś powie, że równie dobrze wino można wstawić po prostu do lodówki. Oczywiście, że tak. Tylko wtedy należy liczyć się z pogorszeniem jego jakości. Drgania wywoływane przez agregat zakłócają proces dojrzewania, co jest ogromnie ważne szczególnie w przypadku gatunków z wyższej półki. Szkoda byłoby przez nieostrożność zmarnować wyjątkowy smak i na własne życzenie pozbawić unikalnych właściwości. Całe szczęście jest sposób, żeby cieszyć się pełnym bukietem ulubionych trunków czyli winiarki w kuchniach. Dzięki temu mamy wszystko pod ręką i w wygodny sposób możemy przechowywać od kilku do kilkudziesięciu butelek. Najprostsze to drewniane, które ustawiamy na blacie czy wieszamy na ścianie. Kształtów i rodzajów uchwytów jest bardzo wiele. Możemy też zamówić większe umieszczane np. pod szafką. Ich zaletą jest przede wszystkim ładna ekspozycja. Istnieją też profesjonalne modele dopasowane do różnych potrzeb. To propozycje dla prawdziwych koneserów. Miłośnicy tradycyjnych metod mogą zainwestować w chłodziarkę typu piwnica. Ustawiamy w niej stałą temperaturę, właściwą dla gatunków w niej przechowywanych. Na rynku są też dostępne winiarki z podziałem na strefy. Dla każdej z nich możemy ustawić inne parametry i trzymać w nich poszczególne rodzaje win, np. czerwone czy szampana. Większość z nich ma również szczelne drzwiczki nieprzepuszczające zapachów z zewnątrz czy wewnętrzne filtry oraz zapewnia ochronę przed nadmiarem światła. Są też różne sposoby montażu: wolnostojące lub do zabudowy, np. pod blatem. Wszystko zależy od tego, jaką przestrzenią dysponujemy.

wróć